16 Şubat 1969’da yaşanan “Kanlı Pazar”ı anıyoruz.

ABD’nin Boğaz’a demir atan 6. Filo’sunu protesto etmek amacıyla 16 Şubat 1969 Pazar günü 76 örgütün düzenlediği “emperyalizm ve sömürüye karşı” yürüyüşe 50 bini aşkın yurtsever katılmış, Taksim’de miting alanına vardığında kitleye emperyalizmin işbirlikçisi irtica odakları saldırarak 2 yurttaşı öldürmüş, yüzlercesini yaralamıştı. Cumhuriyet Gazetesi ertesi gün şu başlıkla çıkmıştı: “İşte cihat çağrılarının sonu: Kanlı Pazar. Taksim, savaş alanına döndü.”

ABD güdümlü gerici örgütlerin Taksim Gezisi’nde toplu namaz sonrasında mevzilenerek işlediği cinayeti el altından kışkırtıp kollayan iktidar, üstelik mitingi komünist tertibi sayarak suçluları gizlemiş, organize cinayeti örtbas etmiştir. Kanlı Pazar, iktidar destekli İslâmcı faşizmin örgütlenmesinde milat oluşturmuş; bu saldırıda görevli militanlar Maraş’ta, Sivas’ta, Çorum’da katliamlarda kullanılmış, faşist 12 Eylül cuntası eliyle yıllarca beslenerek palazlanmış, 2 Temmuz 1993’teki Sivas Madımak katliamı sonrasında adım adım iktidara taşınmıştır. Nitekim Kanlı Pazar saldırısının baş aktörü Millî Türk Talebe Birliği’nin öncü militanları olan kişiler mevcut iktidarın kadroları arasında bulunmaktadır.

Bugün ülkemiz, Cumhuriyet’in tüm kalelerinin ele geçirildiği, bütün kazanımlarının birer birer yok edildiği en karanlık süreçten geçerken tüm yurtseverleri, devrimcileri ve gerçek demokratları Cumhuriyetçi saflarda birleştirmek öncü toplumsal güçlerin en ivedi görevidir. Aymazlık içinde kalanları ne tarih, ne de halk affedecektir.

Kanlı Pazar’da öldürülen Duran Erdoğan ve Turgut Aytaç’ı devrimciliğimizin olanca ateşiyle selamlıyor, tüm ilericileri çok geç olmadan gerici faşizme karşı seferber olmaya çağırıyoruz. Çünkü biz dağıtmadıkça karanlık çekip gitmeyecektir.

Sönmez TARGAN
Vakıf Başkanı